Sunday, April 21, 2013

KEMBAR ?? SUSAH @ MUDAH JAGAANNYA

Ni bayi kembar saya.. aksi pun sma aje masa ambik gambar nia.. yang saya nak cerita kat sini susah @ mudah menjaga cik kem??? Mari kita bikin pencerahan sikit...

Sebenarnya memang di kategorikan agak susah nak menjaga kembar .. kecuali kalau ada bantuan dari pihak lain macam ibu ke.. ibu mertua ke.. pengasuh ke.. maid indon ke.. Baru le ok semua nya... Kalau jaga sendiri macam saya memang agak susah .. mak dari kg datang cume 20 hari.. balance nye saya yang jaga sendiri..

Antara

Apepun melihat wajah anak2 ni memang membuat kan kita tersenyum ...

MENGAPA BAYI MENANGIS?

Di sini akan di sharekan kenapa la agaknye bayi menangis.. kadang2 ujung pangkal tak tau ..nangis ajee.. adoi.. macam2.. dah buat tapi tak juge OK... sabor je le...
Antara sebab bayi menangis

1. Sejuk kot.. sekarang nie mak bapak dah banyak yang pasang kipas dan aircond kat umah.. cube tengok kot2 suhunye x sesuai dengan bayi terutama bagi bayi yang baru lahir.. sebab dalam perut dia duduk dalam suhu badan.. faham2 aje le suam2 gitu.. bila sejuk tak tahan le dia... Apa nak buat? Peluk bayi anda dan bedung bayi juga membantu... hati2 dengan suhu yang terlalu rendah sebab bayi tidak tahan dengan sejuk.. jangan sampai bayi anda menjadi biru...

2. Dia terasa bosan agak nye... ini untuk bayi yang aktif.. dia akan cepat terasa bosan kalau ditinggalkan begitu sahaja... Apa perlu buat? letakkan bayi di tempat yang anda boleh bercakap dengan nya.. anda boleh cube juga letakkan di tempat laluan anak2 anda yang dah besar ataupun ubah kedudukan playpan dia.. supaya dia mendapat suasana baru untuk belajar..

3. Panas... Ini pun salah satu sebab mengapa bayi menangis.. anda akan lihat kulit bayi seakan2 terkena minyak.. berpeluh le tue... maksudnye dia panas.. sape tahan panas kan? orang dewasa pun tak tahan ... kalau bayi di bedung.. buke kan bedung.. bedung bayi pada masa yang sesuai .. maklumle cuaca dunia sekarang nie panas...  susukan bayi anda untuk menyejukkan bayi anda..

4. KOLIK.. @ KEMBUNG... bab ni paling susah kalo dah bayi anda kene .. so leh rujuk pada post sebelum ni camana nak handle bayi kembung.. ni kalo kene mak tak dapat tido malam nie selagi bayi x kentut...

5. Bayi rindukan dakapan ibunya.. romantickan.. sakit ape pun kalo dah kene dakap dengan ibu mesti baby tu senyap walaupun sekejap.. kadang2 tengok semua ok tapi bayi tetap menangis.. mungkin bayi ni rindukan anda.. dah 9 bulan duduk aje dekat dalam rahim.. mesti la dia terasa rindukan ibunya,, denyut jantung dan bau anda... kalo anda rasa stress bayi menangis.. ingatlah bayi rindukan anda pasti anda rasa syahdu... dan memeluknya walaupun penat...

6. Hilangkan stress.. Ingat ibu aje leh stress dengan anak.. anak pun boleh stress juge.. mana x stress nye dok telentang berjam2 ... pastu mandi, makan, tido.. yang tu aje keje nye.. so bayi akan stress juge.. untuk melepaskan stress ni bayi akan menangis..  Ape lagi peluk lah bayi anda walaupun dia berenti kejap aje nangis.. sekurang2 nya dia tahu ada insan yang memahami.. si ibu kesayangan..

7. Masa lepas mandi.. aik nape le pulak ye...? ingat tadi panas.. dah sejuk pun nangis... sebab nye adalah bayi x selesa tanpa pakaian,.. ala2 takde protection la.. pening juga nak handle bayi nak kasi bengkung, baju, minyak .. sambil bayi menangis.. apa yang boleh anda buat??? letakkan kain di atas badan bayi... ini boleh membantu tapi kadang2 tak jalan juge.. kene setkan minda.. bayi yang menangis adalah bayi normal.. kalo x nangis kan dah tak normal?? hehehe.. mana yang anda nak? anda boleh juge nyanyikan lagu untuk bayi anda @ pasang muzik yang untuk menenangkan bayi...

8. Bayi anda SAKIT...  ni yang paling tak syok dengar.. mungkin bayi anda ada infeksi pada telinga nya.. sumbatan usus.. atau apa sahaja.. bayi akan menangis dalam nada yang amat kuat.. anda angkat pun x jadi ape.. kalo dah teruk sangat dan terlalu lama.. mungkin anda perlu check bayi anda.. sama ada ada kesan gigitan pada kulit nye.. telinga nya merah.. tidak buang air jangka masa panjang.. seminggu ke... ada luke pada bahagian badan.. ada tanda lebam pada badan.. semua kene check terutama bayi yang di tinggalkan pada orang lain..

9. Bayi anda terlau PENAT.. selalunye dia merengek nak titun dan berehat.. ni kasi susu sekejap dah terlelap dah ...

Ape lagi ye.. kalo ada idea bernas boleh komen di bawah.. ini sekadar ilmu yang sedikit untuk di kongsikan bersama anda...


PENJAGAAN BAYI KUNING

Fenomena bayi kuning nie dah biasa dah sekarang.. orang cakap faktor pemakanan si ibu semasa mengandung le maklum le sekarang banyak makanan mudah masak di pasaran... makan aje leeee... ada yang cakap pasal cuaca panas le.. macam2 ada.. apepun di sini nak kasi siket tips camne nak merawat bila bayi dah kene kuning... ni ala2 tips elak  kuning teruk ,  jangan sampai masuk wad dah le yer...
1. Air susu ibu.. pastikan air susu banyak semasa bayi anda kuning.. susukan bayi selalu jangan tunggu bayi bangun sebab bayi yang kene kuning memang macam bayi yang baik aje. tido manjang.. tapi sebenarnye bayi ni tidak sihat. Kejutkan bayi anda setiap 2 jam... jangan biar dia terus- terusan tidur akan membahayakan bayi dan menambahkan lagi kuningnye.. sebab susu ibu ni membantu dia flush away dia nye kuning tue..
2. Air suam yang sesuai suhu.. yang ni boleh kasi le juge kalo memang si ibu ada problem air susu takde atau siket sangat ... ada yang ibu sampai hari ke -3 baru air susu nye banyak siket.. kalo ikut nurse dia tak kasi langsung tapi sian kat baby kan?
3. Susu Formula.. ni kalo tanya kat nurse confirm dorang x kasi.. kalo dah susu melimpah ruah x yah le gune.. bagi ibu yang memang ada problem x de susu badan ... saya rasa ni option terbaik.. tapi jangan kasi susu formula terus.. try dulu susu badan lama siket kalo dah teruk sangat baru kasi susu formula. kalau boleh gunekan susu formula yang mahal dan dia tulis x de lactose tue.. untuk ngelak dari baby dari allergic.. similac @ isomil.. satu origin lembu satu lago origin soya.. saya ambik yang soya .. macam ala2 makanan tambahan la... tapi bayi baru lahir sian juge nak kasi tapi terpaksa :(
4. Bagi mandi dengan air soh un.. yang ni saya gune.. memang turun bacaan bilirubin anak... x tau le sebab soh un tu ke ape.. tapi bila start bagi mandi dengan soh un ni bacaan start turun.. ni dapat petua masa g bawa anak check kuning.. ada jumpe sampai 2 org rekomen petua nie.. Alhamdulillah , nampak menurun bacaannye...  cara nye rebus soh un .. pastu masukkan air sekali dengan soh un dalam tab mandi baby , pastu campur air paip sampai suhunye sesuai dengan suhu untuk bayi mandi...
5. Sengkuang cina... yang ni ada cube sekali aje kasi lepas tu rasa macam x sampai hati sebab ye la entah sesuai entah tak dengan perut anak... tapi ramai orang tua suggest yang nie.. kupas sengkuang cina pastu tumbuk.. perah air kasik baby minum,
6. Air perahan anggur merah. yang ni pun ada cube.. tapi sama le juge.. kasik 2-3 ketul perah pastu selebihnye kasi anak yang lain makan.. heheh.. takut juge sebab usus bayi masih baru.. kalo jadi ape2 tak nyesal gitu.. ni pun petua orang tua...
7. Mandi dengan air kucai... yang ni petua ..try gak gune tapi tak jalan untuk bayi saya..
8. Ubat kuning sengse.. yang ni boleh beli kedai cina... yang ni tak tau le ok ke idak.. tapi sebab kedai cina xde kek sini tak dapek la try...

Friday, April 19, 2013

PENJAGAAN BAYI KEMBUNG

Masalah utama paling sukar semasa menjaga bayi adalah bila bayi kembung sebab selalu nye berulang2 kali terjadi .. dan bayi anda takkan dapat tidur dengan nyenyak, sekaligus menyebabkan anda juga tidak dapat tidur.
Antara tips untuk mengelak bayi kembung adalah seperti berikut:-
1. Pilihlah minyak bayi yang baik, mengikut kesesuaian bayi.. ada yang mencadangkan minyak bayi keluaran amway, ada juga minyak telon keluaran nyonya maneer, ada juga mencadangkan minyak yu yi cap limau.. ape pun ikut kesesuaian bayi anda.. pakai minyak ni setiap kali selepas mandi.. kalo dah start kembung susah nak rawat dah.. prevention is better than cure!
2. Tuam perut bayi selepas mandi petang.. buat sebagai rutin harian untuk bayi... gune batu putih yang hias taman tu pun boleh aje... ada yang cadang letak air suam dalam botol.. boleh aje asalkan suam, check suhu tau!!! jangan panas sangat takut bagi kesan pada bayi pula.
3. Pakaikan bengkung bayi, ni dapat membantu serba sedikit aje.. jangan ketat sangat
4. bedung bayi masa tidur malam.. terutama untuk ibu2 yang menggunakan kipas angin @ aircond sebab bayi sensitif dengan perubahan suhu lebih cepat dari kita. Lagipun bedung bayi dapat membantu bayi tidur nyenyak .. kalo x bedung selalunye dorang ni terkejut2... bedung ni ala2 macam mak dia peluk la.. pakai kain batik pun selesa untuk bayi compare dengan kain cotton agak panas...
5. Ada juga yang cadangkan basuh baju bayi dengan air panas... tapi sukar juga sebab masing2 sibuk sekarang...
6. Elak bayi menangis terlalu lama.. angin masuk maaaaa..
7. Ibu kene jaga makanan.. jangan makan makanan yang boleh menyebabkan angin .. nanti anak lak kene angin.. pastu kalo boleh makan la halia dan lada itam buang angin kita siap2 sebelum terkene kat bayi kita... selalunye kalo ibu x lawak kentut dan buang air.. anak pun kene pada masa yang sama juga
8. Gripe water.. ni untuk bayi2 yang memang kaki kembung .. tiap2 ari mak nye pening pale sebab masalah kembung anak dia leh la gunekan gripe water lepas mandi petang tue.. kasi siap2..  untuk elak kembung.. untuk bayi yang jarang kembung x yah la kasi sian kat bayi tu lak nanti..
9. "Burp"kan bayi tiap kali nyusukan.. x kire le susu badan @ formula.. selalunye bayi ni dia minum susu dia telan sekali udara.. so udara tu masuk perut.. memang ada jugak jenis bayi yang susah sangat nak kasi dia burp.. kene le banyak bersabor.. sabor je le.. burpkan kali pertama.. kalo x leh juga.. letak kejap... pastu burpkan lagi.. cube beberapa kali sampai bunyi.. selalu bayi yang tertidur semasa menyusu sukar untuk di burpkan.. ada orang cakap bagi bayi tidur mengereng @ meniarap ( bagi yang dah besar siket yer.. bayi kenit2 jangan kasi dodok camni bahaya) .. elak kan tersedak susu kalo belum burpkan..
10. Kasi tidur meniarap.. ala 2 macam kita sakit perut tertonggeng.. ni untuk bayi yang dah besar siket yer. yang kecik2 tak leh ye bahaya sebab kepala dia x pandai nak adjust sendiri lagie...

TIPS ATAS NI LEH JUGE GUNE BILA BAYI DAH KENE KEMBUNG...


Tips bila bayi dah kene kembung.. Adoi... susah maaaaa..
1. Jangan stress.. relax aje sebab masa ni kadang2 bayi akan melalak ...terutama di waktu malam hari.. kalo melalak tue tolong le angkat cepat siket sebab akan menambah kan kekembungan bayi..
2. Gune gripe water... ikut aje arahan yng di beri.. boleh beli kat farmasi..kadang2 kedai biasa pun ada jual gak...
3. Gune ubat dentinox beli kat farmasi.. kalo ada jenis lain leh tanya ahli farmasi..
4. Tuam perut bayi dengan batu ke air suam dalam botol ke... pas tuam tue leh pasan dia akan ketut.. bila dah kentut dia pun akan ok selalunye..
5. Daun sireh di layur.. dalam 3 helai letak atas perut bayi ..masuk dalam bengkung bayi... OK juge...
6. Letak lada hitam kat pusat bayi 3 biji.. pastu bengkung bayi..
7. Letak habbatus sauda punye serbuk.. buat bunjut pastu masuk dalam bengkung bayi..
8. Tiarapkan bayi.. pastikan bawah permerhatian anda.. jangan tinggalkan walaupun sekejap jika bayi masih kecil...
9. Letak bayi atas pangkuan anda... dia akan rasa selesa walaupun kembung perut ..
10. Letak bayi atas badan anda sambil anda bersandar dalam 70 darjah.. macam ala2 tiarapkan dia.. tapi cara nie lebih selamat sebab bayi di sisi anda,,, lagipun leh tambahkan ikatan anak dan ibu ...
11. Letak perut bayi atas paha anda.. pegang bayi dengan kemas yer.. jangan tergolek...

Sesape yang ada tips lain leh la tuliskan kat bawah nanti ada masa saya masukkan.. Sekadar nak membantu.. sebab saya pun ada mengalami masalah yang sama dalam membesarkan bayi.. :)