Tuesday, January 25, 2011

MY VASE ON THE WALL

This is bouganvilla.. or "bunga kertas". I put this white painted vase that is familiar with color of the wall. Then put 2 bouganvilla flower inside that vase. Put it at 45 degree.. not the normal position at 90 degree..

MY SIMPLE PAINTING ON MY WALL


This is my simple painting on my wall.. I just use a random white flower pattern.. use the stroke from inner part of the flower for the basic stroke, and then use the stroke from outer part of the flower .. u can see the differences between this two stroke.
c

My BiG BooM Vase


AFTER BEFORE This is a picture of my styrofoam case for my new fan. I put it along the corner of my house and decorate the pattern familiar to other vases.. I lost my latest pic of this humble vase.. I will updt later..

Saturday, January 22, 2011

MAGGI TOM YAM CARA AKU....

Masak guna periuk nasi..hehe.. guna biasa X sesedap ini...

masukkan mee nya sahaja tau.. dan 2 gelas air..bukan 2 cawan...

Masukkan cili api dan bawang holland 1/2 biji yang telah dipotong

tekan punat masak.. tunggu 5 minit

Pastu masukkan perencah tomyam dia..

Tunggu jap dalam 5 minit..leh la makan...

sape2 suka kuah banyak leh la masukkan 1 cawan air dan setengah sudu garam lagie

pastikan guna jenama maggi tau.. jenama lain X berapa Ok kalo perisa tomyam.... perisa lain leh la guna jenama lain...

KENTANG MASAK CILI API

Kentang 5 biji hiris nipis2..masukkan serbuk kunyit dan garam - goreng Ikan bilis - goreng Cili api 7 biji (ikut suka anda punya tahap kepedasan) -tumbuk jangan halus sangat Gula - 2 sudu teh Garam - 1 sudu teh Minyak untuk menggoreng dan menumis Bawang - 3 ulas -tumbuk Cara masak 1. Masuk minyak, Tumis bawang bersama cili api 2. Masukkan gula dan garam 3. Masukkan ikan bilis dan kentang..gaul sekejap aje tau ..dan angkat.. jangan lama2 nanti ikan bilis lemau.. Selamat mencuba

SUP DAGING MUDAH

Ni gambo masa dah makan dah sup niee..sori eh kengkawan Bahan2 Daging 1/3 kilo Kentang 4 biji Perencah sup adabi 1/3 paket kecik bawang goreng 5 sudu daun sup daun bawang Air kosong 5 cawan Cara2 masukkan daging yang sudah di potong (kalo boleh potong jangan ikut jalur dia..tapi sebaliknye elakkan daging jadi liat) bersama dengan air dan daun sup 2 batang je tau..bukan satu rumpun Rebus 10 minit Masukkan kentang dan perencah sup adabi biarkan 30 minit.. kalo cepat nanti X sedap sebab perencah X cukup masak Masukkan 3 sudu bawang goreng masak lagi 5 minit.. Masa nak hidang leh tambah daun bawang dan lebihan bawang goreng..

SUP KEKENTANG SEMPOI

Bahan2
Minyak - 2 sudu tablespoon
Kentang 4 biji - potong dadu
Lobak merah - 1 biji kecil -potong dadu
Suhun (yang macam beehun tu) 3 bungkus kecil
Stock ayam - 1/2 aje
Bawang putih 2 biji - hiris
Bawang merah 2 biji - hiris
Cili besar 1 biji - hiris
Udang kering - 1 sudu
Daun kuning yang kering tu nama ape ntah.. 1 helai
Air - 3 cawan
Cara masak:
1. Tumis udang kering, bawang putih dan bawang merah
2. Masuk stok ayam.. tambah air
3. Masukkan lobak dan kentang biar selama 10 minit
4. Masukkan suhun dan daun kuning tu dan cili merah (5 minit) Boleh makan dah.....
Ni sesuai untuk anak-anak juga...

KOTAM MASOK LOMAK

Bahan2

Kotam leee.. 5 ekor pun boleh berape ekor pun boleh ajoo...

Cili api 5 biji -tumbuk

Bawang kecik 5 biji- tumbuk

Serai - titik (masuk lesung tumbuk dalam 5 kali)

Santan 1/2 biji dah cukup

Daun kunyit 2 helai - hiris halus/kasar pun boleh..

Air 2 gelas

Cara masak:-

Masuk semua bahan dalam periuk ..masak atas api kecik atau sederhana.. kacau sentiasa tau..sape2 malas nak menunggu..leh la guna santan segera ayambrand tue.. untuk mengelak kan dari santan tu berketul2 dan jadi X sedap.

Thursday, January 20, 2011

Artificial stone Decoration


How to do it? use a big size of unwanted things ..example : polysthyrene, plastic container. Mixed up the cement, sand and water. Put it around your unwanted thing and write down the letters/pictures on it..
Interested in this decoration? U can spesify the size of your favourite stone The sample on the upper part size .. 12 inch X 9 inch X 3 inch U can spesify the words on your artificial stone.. for example : WELCOME, MOM's garden, Etc Minat pada dekorasi batu tiruan ini? Anda boleh menulis perkataan mengikut minat anda. Boleh tulis no rumah anda, gelaran rumah anda(teratak ibu, villa sofea ddlln).. X payah beli plate metal yang mahal, X payah gril tembok anda..letak sahaja atas tembok..mudah bukan? Saiz boleh ditentukan oleh anda Contoh saiz di atas : 12 inchi X 9 inchi X 3 inchi..

STEPPING STONE

Special Design Stepping stone
Thickness (ketebalan) = 2 cm
Size = 12 inch X 12 inch (approximately)
Reflexology stepping stone
Thickness (ketebalan) = 2 cm
12 inch X 12 inch = rm6
12 inch X 24 inch = rm14

Saturday, January 15, 2011

MURTABAK MEE SEGERA dari lebihan daging semalam..

Bahan2 Mee segera kari (saya selalu guna MAMEE) di masak selama 2 minit dan toskan
Daging yang direbus atau lebihan daging semalam (dibasuh dahulu)
Bawang besar 1/2 biji dihiris
Telur 2 biji
Lada sulah 2 sudu
Garam 1/4 sudu
Perencah kari dari mee segera tadi
Minyak untuk menggoreng 1/4 cawan
Cara2:
1. Semua bahan (kecuali minyak) di gaul
2. Panaskan minyak dan tebarkan supaya serata kuali
3. Masukkan semua bahan gaul tadi membentuk bulat atau 4 segi
4. Dah masak, alih sebelah lagi.
5. Potong dan hidang

SAMBAL TUMIS IKAN BILIS DAN TERUNG PIPIT..

Bahan2:
Ikan bilis dibersihkan
terung pipit 10 biji dibelah dua ..lebih pun boleh
cili blendar - 5 sudu besar
bawang besar di hiris
gula melaka/ gula pasir 1 sudu teh
garam secukup rasa
Cara-cara:
1. Panaskan 5 sudu minyak
2. Masukkan cili blender... sampai pecah minyak dan sedikit kering
3. Masukkan ikan bilis gaul selama 1/2 minit aje
4. Masukkan 2 cawan air.. masak hingga air tadi tinggal separuh
5. Masukkan gula
6. Masukkan terung pipi dan bawang besar
7. Masak 3 minit dah boleh hidang

AYAM/DAGING GORENG BEREMPAH.. SEDAP DAN CEPAT

Bahan2:

1. Daging/ ayam dihiris kecil2 1/2 ekor 2. Rempah kari ayam/daging 5 sudu 3. Kunyit 1 sudu makan 4. Bawang besar di potong 5. Cili padi thai (yang panjang2 tu) di belah dua 6. Garam 1 sudu teh 7. Sayur (kalau minat) - brocoli atau cauliflower dan carrot (sayur yang keras saja) Cara2:

Gaul bahan2 tersebut panas kan 1 cawan minyak dan goreng (yang kurang expert guna api kecil siket) .. jangan gune api kecil nanti lemau... Petua : 1. Jangan guna daging liat untuk masakan nie.. nanti patah gigi pula

Monday, January 10, 2011

PAPRIK CAMPUR SONANG AJO

Bahan2 cili kering di kisar Ayam Daging Seafood kicap sos cili minyak seraii Daun limau purut Bawang putih Cara2 1. panaskan minyak masak.. setelah itu masukkan serai dan bawang putih dahulu..tunggu hingga kuning dan masukkan cili kisar tadi. 2 .Masukkan sos cili dan kicap .. 3. Masukkan seafood, dan ayam daging 4. Masukkan daun limau purut

IKAN BAKAR AIR ASAM SEMPOI AJE

IKAN BAKAR LE KONON...
1. Ikan dibersihkan (jangan gune ikan keli)
2. Masukkan minyak 2 sudu makan ke dalam kuali.
3. Bila dah cukup panas, masukan ikan dan tutup kuali
4. Agak2 ikan dah X melekit pada kuali..alihkan.. maksimum 2 ekor ikan sekali masuk.
5. Nak masukkan ikan lagi sila tambah minyak..
AIR ASAM
Blender bahan berikut....
7 batang Cili padi
1 biji Tomato
1/2 biji bawang besar
1 sudu teh gula
1/4 sudu teh garam..(jika belacan X masin la)
Belacan
Hiris bahan berikut...
3 biji Cili besar
5 biji cili padi
1/2biji bawang besar
1/2 - 1 biji tomato
campur bahan blender dan hiris tadi..gaul rata.. masukkan limau nipis setengah biji..
SELAMAT MENCUBA

Thursday, January 6, 2011

Kelas Balang Hiasan untuk Kaum Ibu/Cookies Jar for Mom's

  • Yuran: Rm20
  • Masa : 10 pagi hingga 12.00 tengahhari
  • Hari : Ahad (Cuti persekolahan sahaja)
  • Lokasi: Saujana Utama, Sungai Buloh.
  • Barangan akan disediakan.
  • Hasil kerja boleh dibawa pulang.. 2 balang hiasan hasil kerja anda sendiri.
  • Sila daftarkan diri anda sebelum cuti persekolahan bermula.
  • Kaum Ibu sahaja tau.....

Kelas DeKopaj Kanak2/Children Decoupage Class

Yuran penyertaan / Payment: RM20 Masa/ Time : 10.00 am hingga 12.00 tpm

Hari/ Day : Sabtu cuti persekolahan (Saturday of school holiday only)

Lokasi/Location: Saujana Utama, Sungai Buloh

Terbuka kepada kanak2 perempuan berusia 10 hingga 13 tahun sahaja. Open for gals only : 10 yo to 13 yo

Hasil kraft boleh dibawa pulang. You can bring your artwork

Sila daftarkan anak anda sebelum cuti sekolah bermula. Please register before school holiday

Tuesday, January 4, 2011

My humble DIY house deco .. using Cybershot C501 sony ericsson

Ni basic dia cat itam campur putih..jadi le kelabu.. pas kering saya lekat wall sticker.. harga 1 wall sticker dalam rm2.50
background nye wall sticker.. yang daun tu pokok nenas kecik.. yang ada bunge tu.. bunga beli kek kedai..hehe...
Bunga ni palsu.. daun tu betui.. idea datang sebab pokok ni X mau berbunga.. maklum la dalam umah cahaya Xde.... pasu tu beli rm8 enggit kat kedai member ajee... pastu balik cat putih dan lukis gambar bunga
Ni tin susu sarah.. cat putih pastu lukis bunga...
Ni bunga atas tembok.. guna baja special untuk Bouganvilla tau.. kalo tak.. X lawo bunge nye...
Ni pasu dua lapis.. hehe.. nak beli yang planter terus camni mahal maaa... balik umah cat kasik nampak sama...
Ni pulak polysterine bekas kipas.. hehe.. ambik dan bubuh tanah..lukis biar satu set dengan pasu lain...
Ni pulok besen ajeee..tepinye bata yang di cat....
Ni cendawan yang saya buat sendiri...............
Xtau nak letak apa pada ruang kosong .. nak upah orang letak kayu..mahal.. camtu je nak rm400.. so, lukis je leee..cat kan banyak lagie... cat pun beli 1L RM13.. X abis2
ni gambo ayam kuuu
Ni pasu pun rm 8.. suke tengok plain aje putih sebab bunge nye nampak menyerlah.. asalnye pasu bunga luar umah tue.. balik umah cat putih ajeeee..
Ni wall sticker..
Ni pulak lampur kaler2.. beli satu rm5.. kalo 3 rm 15..hehe.. pakai bateri aje pun....
ni pasu bunga cat sendiri..sebabnye X suke rumah sama cam org lain hehe...
Ni lantai luar umah.. cat jugak...
Ni kitchen kabinet ku....
Ni taman kecik buat sendiri.... letak bata jadik bulat.. pastu g kutip batu tepi jalan yang bersepah2 tu..dan cat bagi nampak sama ajeeee.. shading2 siket..guna cat yang lebih2 ajee...

Sunday, January 2, 2011

Majlis Ramah Mesra Warga Greenwood, SBCR, Sungai Buloh .. using Sony Ericsson cybershot C501 .. VGA snap only.. not the 3MP snap...

The BEST PICTURE of the Day.. eating sup power .. hehe.. Wardah and Shah, sup power was created by Encik Halim.
My little Sarah with her father.. lucky draw no. 107...
Parts of the warga Greenwood..
Music chair games.... waiting for the music huh?
Parts of AJK for this "majlis ramah mesra"... wearing red colour shirt
Run.. run.. hurry up.. almost done..
Full support from her father.. Waiting for the games..mana pulak juruacara nie? eheh..
Parts of Warga Greenwood, Saujana Utama..
Syarah .. Full attention maaa...
Pot luck from Warga Greenwood....
Muiz ......... chai yok.. chai yok... (berusaha..berusaha..)
My lovely neighbour Shah, K Mawar and Wardah.. trying so hard to support their child
Wonderful moment .. daughter of Wardah and Shah.. trying so hard to fill in the bottle..
Cute this little lady.. sape la mak bapak dia yer.. hehe.. I will check it later...
Games for little ones... with a good support from their family