Sunday, August 6, 2017

TIPS TIPS UTK MEMBANTU ANAK ANAK YG ADA ASTHMA

tips2 utk budak asthma yg kita buat sbb anak yg 10 thn tu asthma teruk dulu
1. amalkan ambil mkn probiotic, minyak habbatus sauda, apa2 pun makanan sunnah boleh..
2. selalu minum air kopi kalo dh besar sikit, kalo kena asthma attack, kalo x de ubat, boleh bg kopi pekat bg minum dulu kopi ada bahan yg boleh membantu membuka ruang pernafasan.
3. sapu dada dengan vicks utk yg 2 thn ke atas semasa musim sejuk/ hujan
kalau batuk tgh mlm, lumur tapak kaki dengan vicks dan pakai stokin,
4. asthma byk level.. ada yg mild, sederhana, ada yg teruk.. yg teruk buat la treatment, kalo asyik kena asthma attack , bahaya juga..
5. kalau dh sekolah, perati2 kot dia terlalu penat .. penat boleh tigger asthma, tanya ada x tertido kat dlm kelas, dsb
6. budak asthma x boleh stress, kena banyak toleransi, nak marah pun pikio 10 x, kalo dh teruk sgt baru kita tegur. kalo time kena asthma , jgn le tmbh2 marah .. menjadi2 asthma. kena bg dia rehat.
7. ada yg sensitif kpd perubahan cuaca, dr musim panas kpd musim hujan, dia start la batuk2.
amik supplement siap2
8. ada yg sensitif dgn makanan tertentu, perati2 la mana makanan yg dia amik yg menyebabkan dia batuk.. bukan x boleh mkn, tp kawal quantity, jgn byk sgt.. .contoh coklat, susu lembu, air sirap, tembikai, sosej, makanan ringan
9. amalkan susu kambing pun ok, sbb memanaskan badan
10. madu pun bagus

banyak duit keluar ada anak asthma ni, utk supplement :D


TAKDO UBAT UTK SEMBUHKAN ASTHMA , asthma bukan lelah biasa.. STAKAT BOLEH KAWAL JE.. ikut bidang perubatan lA..
hihihi...

No comments: