Tuesday, February 4, 2014

PERSONAL FACEBOOK UNTUK JUALAN?



Perkara penting sebelum menjual.. anda kene kuat semangat sebab adakalanye anda akan di perli oleh rakan anda.. kene ingat satu dalam fikiran... BERNIAGA ITU SUNNAH... buat tak tau aje kalau ada yang perli.. jangan membalas apa apa di wall anda @ comment yang memerli itu.. sebab anda kene jaga reputasi anda.. kalau anda marah marah kat wall.. tingkah laku anda akan kelihatan buruk dimata rakan rakan terutama rakan rakan alam maya yang tak pernah bersua muka dengan anda..

Sesuai tak personal facebook sebagai tempat anda menjual barangan on9..? bukan ke nanti orang tak suke.. sebagainya.. saya juga alami masalah yang sama pada mula mula berniaga on9... sebab saya selalu post gambar gambar barangan jualan saya.. tu menampak kan sangat anda adalah penjual..
Try dengan gaya yang lebih lembut...

PERTAMA:

Buat album jualan anda.. dalam satu album satu produk... so tiap hari tambah satu testimony dalam album tersebut.. so anda akan dilihat sebagai penambah gambar bukannye anda post gambar.. ia lebih baik sebab anda akan promote testimony yang lain sama... Nampak soft kan??? dari anda post 10 x sehari kat wall.. orang akan naik meluat dan kata anda macam macam pula...

KEDUA:

Jangan gune perkataan yang mendesak .. macam berminat , boleh pm dengan gambar barang anda.. Nampak keras aje cara anda berniaga.. promosi terhad! discount hebat! beli sekarang! memang kurang sesuai nak gune dalam personal fb kan???  cara ni boleh gune dalam fanpage yang anda create untuk sape yang berminat dia boleh beli ..

KETIGA:

Guna ayat bercerita .. Contoh : Saya baru balik dari pos barang..penat beratur panjang.. sambil tunjuk gambar anda kat pej pos ke.. barang yang anda bawa..  so orang akan anggap anda memang wujud dan boleh dipercayai...

KEEMPAT :

Letak gambar produk yang baru sampai @ yang anda sedang packing ... Nampak real gituwww.. jangan dok cakap wahh banyak Nye tempahan hari ni.. macam bangga diri pulak anda ni glamer gitu.. cer cakap.. penatnye le nak packing barang sorang sorang.. hmpphhh .. tulun tulun.. anda boleh buat dalam nada lawak.. jangan silap dengan pandangan orang amat berbeza... tambah letak duit bertimbun lagi le orang tengok sebelah mata aje.. Nampak macam anda nie nak menunjuk pulak...
so rendahkan diri dalam meniaga.. nanti anda orang suke...



Ramai yang suruh saya buat fanpage untuk jualan.. @ buat facebook baru untuk jualan.. tahukah anda ia juga pembaziran tenaga kalau terlalu tumpukan pada facebook jualan @ fanpage.. ia boleh membantu jualan tapi x sama dengan guna personal facebook yang dah lama anda ada .. dengan rakan yang dah ramai... di fanpage anda perlu buat semula memang ambil masa..dan memerlukan like yang banyak.. boleh juga keluar RM untuk advertisement.. umur facebook juga penting untuk orang memberikan keyakinan pada produk anda..  so combinekan semua sekali .. baru menjadi..

HARAP BOLEH MEMBANTU SERBA SEDIKIT...









Teknik  Soft selling adakah teknik menjual “sambil menyelam minum air”, iaitu sambil kita kongsikan sesuatu di bahagian status Facebook, orang akan mahu beli produk kita, ataupun bertanya mengenai bisnes dan produk kita.





No comments: