Sunday, December 22, 2013

TIPS UNTUK PEMBELI ONLINE DI FACEBOOK

Assalamualaikum kawan kawan
Hari ni hajar nak share tips yang hajar gune untuk membeli ONLINE, hajar pun takut juge ditipu.. sayang duit melayang aje kan... tambahan pula bnyk sangat kedai online di facebook

Tips yang hajar gune...

1. Lihat pada umur facebook page seller, kalau baru di setup dalam sebulan, anda harus teruskan menyiasat kerana kebanyakan penipu dia terpaksa melarikan diri dengan facebook account yang baru bila sudah menipu ramai pelanggan

2. Harga di tawarkan kurang masuk akal... Harga terlalu murah memang amat menarik perhatian bukan? Saya pun suka jika dapat produk yang beharga RM100, tapi dijual dengan harga RM50, best yang amat.. bukan x boleh beli, tapi teruskan siasat.. kadang kadang dia akan offer kita pada masa yang terhad 12 jam.. . kita pun jadi kelam kabut gituwwwww.. jangan hilang duit camtu aje ye..

3. Lihat pada produk yang dijual . adakah update produk itu dilakukan dalam masa yang terhad.. contoh 2-3 minit sekali iklan dikeluarkan , dalam hari yang sama.. sebab penipu ni nak cepat je keje Nye, penat ooooo nak update produk sebenarnye, kita nak update selalupun segan as a seller nanti kawan kawan pun boring.. si penipu selalu xde banyak kawan pada permulaan dia set up account so takde masalah

4. Tengok aktiviti seller, dia macam robot ke @ dia macam orang biasa.. Orang biasa ada aktiviti seharian, gambar keluarga, aktiviti biasa seperti memasak, jalan jalan , bersama anak dan pasangan

5. Post pasal Keagamaan bukan bukti dia bukan penipu yer.,.. kebanyakan penipu menggunakan gambar gambar berbentuk ketuhanan kononnye alim takkan menipu gituwwwwwww

6. Check cara pembelian.. macam hajar selalu buat soalan mengotzzz  minta dia COD barang walaupun hajar bukan di kawasan tersebut ..hajar akan cakap adik hajar ada tinggal di sana.. saja nak test aje.. kalau dia kata okies.. then leh la proceed.. sebab selalunye seller penipu ni dia xde pun produk kat tangan.. dia ambik gambo dari internet dan jual..Minta sekali kawasan tempat nye

7. Comments pada page setakat 1@ 2 comment pada post seller bukan bererti ia boleh dipercayai..mungkin ada komplot penipuan .. selalunye komplot dibuat dalam keluarga contoh suami dan isteri paling banyak kes...boleh check sendiri orang yang comment tu yer...

8. tengok bilangan rakan seller.. kalo bilangan baru sikit sikit tu maybe dia baru nak bertapak dalam dunia biz.. tapi lagi banyak rakan lebih meyakinkan bukan?

yang ini dulu yer sekadar perkongsian .. dapatkan lebih banyak tipsss di luar sana.. ni tips yang hajar gune ajer....



No comments: