Sunday, April 21, 2013

PENJAGAAN BAYI KUNING

Fenomena bayi kuning nie dah biasa dah sekarang.. orang cakap faktor pemakanan si ibu semasa mengandung le maklum le sekarang banyak makanan mudah masak di pasaran... makan aje leeee... ada yang cakap pasal cuaca panas le.. macam2 ada.. apepun di sini nak kasi siket tips camne nak merawat bila bayi dah kene kuning... ni ala2 tips elak  kuning teruk ,  jangan sampai masuk wad dah le yer...
1. Air susu ibu.. pastikan air susu banyak semasa bayi anda kuning.. susukan bayi selalu jangan tunggu bayi bangun sebab bayi yang kene kuning memang macam bayi yang baik aje. tido manjang.. tapi sebenarnye bayi ni tidak sihat. Kejutkan bayi anda setiap 2 jam... jangan biar dia terus- terusan tidur akan membahayakan bayi dan menambahkan lagi kuningnye.. sebab susu ibu ni membantu dia flush away dia nye kuning tue..
2. Air suam yang sesuai suhu.. yang ni boleh kasi le juge kalo memang si ibu ada problem air susu takde atau siket sangat ... ada yang ibu sampai hari ke -3 baru air susu nye banyak siket.. kalo ikut nurse dia tak kasi langsung tapi sian kat baby kan?
3. Susu Formula.. ni kalo tanya kat nurse confirm dorang x kasi.. kalo dah susu melimpah ruah x yah le gune.. bagi ibu yang memang ada problem x de susu badan ... saya rasa ni option terbaik.. tapi jangan kasi susu formula terus.. try dulu susu badan lama siket kalo dah teruk sangat baru kasi susu formula. kalau boleh gunekan susu formula yang mahal dan dia tulis x de lactose tue.. untuk ngelak dari baby dari allergic.. similac @ isomil.. satu origin lembu satu lago origin soya.. saya ambik yang soya .. macam ala2 makanan tambahan la... tapi bayi baru lahir sian juge nak kasi tapi terpaksa :(
4. Bagi mandi dengan air soh un.. yang ni saya gune.. memang turun bacaan bilirubin anak... x tau le sebab soh un tu ke ape.. tapi bila start bagi mandi dengan soh un ni bacaan start turun.. ni dapat petua masa g bawa anak check kuning.. ada jumpe sampai 2 org rekomen petua nie.. Alhamdulillah , nampak menurun bacaannye...  cara nye rebus soh un .. pastu masukkan air sekali dengan soh un dalam tab mandi baby , pastu campur air paip sampai suhunye sesuai dengan suhu untuk bayi mandi...
5. Sengkuang cina... yang ni ada cube sekali aje kasi lepas tu rasa macam x sampai hati sebab ye la entah sesuai entah tak dengan perut anak... tapi ramai orang tua suggest yang nie.. kupas sengkuang cina pastu tumbuk.. perah air kasik baby minum,
6. Air perahan anggur merah. yang ni pun ada cube.. tapi sama le juge.. kasik 2-3 ketul perah pastu selebihnye kasi anak yang lain makan.. heheh.. takut juge sebab usus bayi masih baru.. kalo jadi ape2 tak nyesal gitu.. ni pun petua orang tua...
7. Mandi dengan air kucai... yang ni petua ..try gak gune tapi tak jalan untuk bayi saya..
8. Ubat kuning sengse.. yang ni boleh beli kedai cina... yang ni tak tau le ok ke idak.. tapi sebab kedai cina xde kek sini tak dapek la try...

No comments: