Friday, April 19, 2013

PENJAGAAN BAYI KEMBUNG

Masalah utama paling sukar semasa menjaga bayi adalah bila bayi kembung sebab selalu nye berulang2 kali terjadi .. dan bayi anda takkan dapat tidur dengan nyenyak, sekaligus menyebabkan anda juga tidak dapat tidur.
Antara tips untuk mengelak bayi kembung adalah seperti berikut:-
1. Pilihlah minyak bayi yang baik, mengikut kesesuaian bayi.. ada yang mencadangkan minyak bayi keluaran amway, ada juga minyak telon keluaran nyonya maneer, ada juga mencadangkan minyak yu yi cap limau.. ape pun ikut kesesuaian bayi anda.. pakai minyak ni setiap kali selepas mandi.. kalo dah start kembung susah nak rawat dah.. prevention is better than cure!
2. Tuam perut bayi selepas mandi petang.. buat sebagai rutin harian untuk bayi... gune batu putih yang hias taman tu pun boleh aje... ada yang cadang letak air suam dalam botol.. boleh aje asalkan suam, check suhu tau!!! jangan panas sangat takut bagi kesan pada bayi pula.
3. Pakaikan bengkung bayi, ni dapat membantu serba sedikit aje.. jangan ketat sangat
4. bedung bayi masa tidur malam.. terutama untuk ibu2 yang menggunakan kipas angin @ aircond sebab bayi sensitif dengan perubahan suhu lebih cepat dari kita. Lagipun bedung bayi dapat membantu bayi tidur nyenyak .. kalo x bedung selalunye dorang ni terkejut2... bedung ni ala2 macam mak dia peluk la.. pakai kain batik pun selesa untuk bayi compare dengan kain cotton agak panas...
5. Ada juga yang cadangkan basuh baju bayi dengan air panas... tapi sukar juga sebab masing2 sibuk sekarang...
6. Elak bayi menangis terlalu lama.. angin masuk maaaaa..
7. Ibu kene jaga makanan.. jangan makan makanan yang boleh menyebabkan angin .. nanti anak lak kene angin.. pastu kalo boleh makan la halia dan lada itam buang angin kita siap2 sebelum terkene kat bayi kita... selalunye kalo ibu x lawak kentut dan buang air.. anak pun kene pada masa yang sama juga
8. Gripe water.. ni untuk bayi2 yang memang kaki kembung .. tiap2 ari mak nye pening pale sebab masalah kembung anak dia leh la gunekan gripe water lepas mandi petang tue.. kasi siap2..  untuk elak kembung.. untuk bayi yang jarang kembung x yah la kasi sian kat bayi tu lak nanti..
9. "Burp"kan bayi tiap kali nyusukan.. x kire le susu badan @ formula.. selalunye bayi ni dia minum susu dia telan sekali udara.. so udara tu masuk perut.. memang ada jugak jenis bayi yang susah sangat nak kasi dia burp.. kene le banyak bersabor.. sabor je le.. burpkan kali pertama.. kalo x leh juga.. letak kejap... pastu burpkan lagi.. cube beberapa kali sampai bunyi.. selalu bayi yang tertidur semasa menyusu sukar untuk di burpkan.. ada orang cakap bagi bayi tidur mengereng @ meniarap ( bagi yang dah besar siket yer.. bayi kenit2 jangan kasi dodok camni bahaya) .. elak kan tersedak susu kalo belum burpkan..
10. Kasi tidur meniarap.. ala 2 macam kita sakit perut tertonggeng.. ni untuk bayi yang dah besar siket yer. yang kecik2 tak leh ye bahaya sebab kepala dia x pandai nak adjust sendiri lagie...

TIPS ATAS NI LEH JUGE GUNE BILA BAYI DAH KENE KEMBUNG...


Tips bila bayi dah kene kembung.. Adoi... susah maaaaa..
1. Jangan stress.. relax aje sebab masa ni kadang2 bayi akan melalak ...terutama di waktu malam hari.. kalo melalak tue tolong le angkat cepat siket sebab akan menambah kan kekembungan bayi..
2. Gune gripe water... ikut aje arahan yng di beri.. boleh beli kat farmasi..kadang2 kedai biasa pun ada jual gak...
3. Gune ubat dentinox beli kat farmasi.. kalo ada jenis lain leh tanya ahli farmasi..
4. Tuam perut bayi dengan batu ke air suam dalam botol ke... pas tuam tue leh pasan dia akan ketut.. bila dah kentut dia pun akan ok selalunye..
5. Daun sireh di layur.. dalam 3 helai letak atas perut bayi ..masuk dalam bengkung bayi... OK juge...
6. Letak lada hitam kat pusat bayi 3 biji.. pastu bengkung bayi..
7. Letak habbatus sauda punye serbuk.. buat bunjut pastu masuk dalam bengkung bayi..
8. Tiarapkan bayi.. pastikan bawah permerhatian anda.. jangan tinggalkan walaupun sekejap jika bayi masih kecil...
9. Letak bayi atas pangkuan anda... dia akan rasa selesa walaupun kembung perut ..
10. Letak bayi atas badan anda sambil anda bersandar dalam 70 darjah.. macam ala2 tiarapkan dia.. tapi cara nie lebih selamat sebab bayi di sisi anda,,, lagipun leh tambahkan ikatan anak dan ibu ...
11. Letak perut bayi atas paha anda.. pegang bayi dengan kemas yer.. jangan tergolek...

Sesape yang ada tips lain leh la tuliskan kat bawah nanti ada masa saya masukkan.. Sekadar nak membantu.. sebab saya pun ada mengalami masalah yang sama dalam membesarkan bayi.. :)

No comments: