Wednesday, November 7, 2012

MACAMMANA NAK LETAK HARGA POS BARANGAN ONLINE

Bagaimana nak tetapkan harga pos barangan anda? Ni dulu pun aku ada buat beberapa kesilapan juga pada charge pos nie... anda boleh ke pos.com.my untuk baca maklumat kat sana.

Aku nak terangkan beberapa perkara tentang cas pos

1. Pos laju- memang cepat sampai, tapi belum tentu barang yang anda pos itu akan sampai kepada pelanggan dalam keadaan selamat. Ramai yang cakap lagi lama barangan ada pada pos , lagi meninggikan peratusan untuk rosak. Tapi pada pandangan aku, kalau pos laju mereka terpaksa gerakkan barangan pos secara cepat, so sebab tu kadanga2 aku terima barang dah tercabut pembalut pun ada..hehehe.. sib baik le penjual tu pandai balut dengan baik. So peratusan untuk barangan tu rosak adalah bergantung pada cara kita balut barangan tue. Kalau bahan makanan rasanye elok menggunakan pos laju sebab takut gak busuk betul tak? Tapi ada satu kelemahan pos laju yang aku amat allergic sebab kalo bix anda besar dia akan ukur box anda, dah kire untuk charge ikut saiz box tue.. aku penah masa zaman tak berapa pandai dulu.. charge orang rm13 (ikut berat).. tapi pos laju charge aku RM29 hehehehe...best tak? sebabnye box tu besar le jugak...Kalo barangan ringan akurasa baik juga gune pos laju sebab takde le pelanggan dok sibuk sms anda barangan belum sampai...

2. Pos daftar- ni species yang murah untuk barangan yang ringan. Sampai pada pelanggan di semenanjung (sebab aku dok semenanjung) dalam masa seminggu . Ada no pendaftaran so anda boleh track kat mana barangan anda berada. kalau yang berat siket dalam 1 kg ke atas, lagi baik guna parcel

3. Parcel - ni yang paling aku suke gune sebab dia senang sangat nak kira dan murah untuk charge pada customer. 0-2 kg charge baru rm7.. berbaloikan? lepas tu kalo kg seterusnye tambah aje RM1.50.. kalau anda tersalah charge pun kerugian mungkin dalam rm1- rm3 aje... pos jenis nie selalunye akan sampai pada customer dalam 4-5 hari. so inform customer awal2 sebab ada jugak x tau ape itu parcel.. dorang ingat pos laju... pos jenis ni ada tracking no.. senang juga nak trace... harga ni untuk semenanjung aje yer... sabah/sarawak aku gune parcel udara..

Ada dua jenis parcel....
a. darat/laut - ni selalunye aku gune untuk customer kat semenanjung... jangan gune g ke sabah/sarawak sebab akan sampai juga tapi 2 bulan baru le sampai kat customer.

b. Parcel udara - aku gune untuk pos barang ke sabah/sarawak .. ni charge dia X sama dengan charge parcel laut/darat tue yer... tapi masih banyak berjimat juga berbanding menggunakan pos laju untuk barangan yang berat. Aku rasa kalo barangan 1 kg charge dalam rm 13 ... kalo yang ringan2 tue... dalam rm10 aje... boleh kira sendiri kat pos.com.my. masa sampai ke sabah/sarawak adalah 10 hari bekerja.. lebih kurang la.. xde le tepat2..selalu lewat siket aje pun..

4. Pos express- gune untuk pos dokumen. Ada ke orang pos dokumen?ada le rasanye mungkin yang buat perkhidmatan akautan secara online atau ape2 juga.. harga ikut saiz envelope le... range dari rm3 - rm 7. ni pun jangan letak ape2 barangan even duit 10 sen pun.. kalo dia dapat trace, dia akan hantar balik pada anda ... hehehe.. kau penah kene sekali gak masa tu aku letak balance duit pos 50 sen dalam tue.,. jujur le konon..last2 aku tengok dorang hantar kat peti pos aku balik.. aiyok!


Aku harap penerangan nie dapat le membantu anda nak charge pos kat pembeli2 anda... ape2 pun layari dulu pos.com.my.. charge dia varies dari masa ke semasa.


No comments: