Wednesday, November 7, 2012

AKU KENE KENCING MANIS MASA NGANDUNG.. hehehe

Ni bab paling lemah kalo kene kencing manis masa mengandung cam aku nie la... biasa nye Ok aje.. tup2 mengandung kene lak kencing manis... hehehe... tapi InysaAllah pas beranak nanti hilang la selalunye le tapi tengok gak ada gak kes yang kekal hingga akhir hayat cume peratusnye rendah.

Ni kire aku mengandung untuk kali ke 3 walaupun anak yang kat luar baru satu aje.. yang no 2 meninggal dalam perut ... so aku ketogorikan anak dalam kandungan nie no 3 dan no 4 sebab dapat baby kembar... nanti aku cerita camno rasa pregnant dengan baby kembar.. ari ni aku nak cerita bab kencing manis dulu..

Bacaan gula aku masa puasa ok rendah aje le.. tapi pas 2 jam minum air gula dia jadi tinggi... maksudnye kat sini aku nye sintesis gula dalam badan tak ok.. lembap la nak masuk dalam organ2 badan dan tisu2 badan nie.. so kalo dah lembap masuk dalam tisu aku, gula ni akan pegi ke anak dalam kandungan aku selebihnya... akan menyebabkan baby jadi besar la pulak.. dalam sesetengah kes gula akan pergi ke bahagian bahu bayi dan bahunye jadi besar susah nak beranak... so kalo dah baby besar sangat kena poton la plak nanti.. .banyak aku jumpe org kena kencing manis masa pregnant nie...

Disebabkan masalah ni aku pun beli aje le alat mengukur gula dalam darah... aku beli kat farmasi dekat umah aku aje le senang sebab aku x larat nak g survey2 dah .. harga aku rasa OK la pas aku selidik dalam internet nie.. nak g survey duit minyak lagie.. tenaga lagie.. so beli aje le kat sini...



HARGA PENGUKUR GULA DALAM DARAH yang aku beli nie.... RM 146,
dia ada kasik 50 strip untuk test darah... yang ujung
dia ada kasik tempat cucuk sekali .. yang tengah tue..
dia kasik juga meter nak ukur gula tue la yang kaler putih tue...
Alkohol swab tu aku beli sendiri harga RM 7.50
jarum untuk tempat cucuk tue kene beli gak... 50 sen aje satu.. so aku beli 10.. habis nanti aku g aje kat sini.. dekat ajo... So rm 2.50

Kira jumlah nye baru RM 156.. OK la tue ..

lepas dah tau kene kencing manis aku pun ambik macam2 langkah berjaga2..
1. aku dah tak minum air manis kecuali teringin sangat.. kira dalam sehari secawan aje le purata nye..minum susu pun aku x de letak gula.. kene ambik gak susu nak bekalkan kalsium untuk anak...
2. aku tak ambik benda berkafein nie dah.. segala kopi , nescafe, semua aku cut down dah..kafein ni pun akan mengganggu penyerapan nutrient dari makanan lain.. kalo makan terus aje minum jenis macam nie.. nutrient tak di serap dengan baik ke badan anda
3. aku makan kebanyakan gune beras perang.. memang x sedap.. tapi kalo sape2 yang x lalu beras perang leh la ambik beras herba ponni murah siket la (rm 35/5 kg )... dalam rancangan gak nak guna , atau perboiled rice ( rm 50/ 5 kg ) khas untuk pesakit kencing manis keluaran FAIZA... aku rasa lum mampu lagi nak gune jenis beras nie sebab aku malas nak masak 2 x , kalo untuk satu famili makan, mau botak kepala hehehehe...
4. aku makan banyak sayur hijau...nak kasik aku kenyang, nak elak makan nasik banyak . memang aku ratah sayur.. sebab sayur ni favourite aku... tambah lak cicah dengan sambal belacan.. satu pinggan sayur aku dapek makan.
5. aku minum banyak air puteh la... bab ni memang susah .. so aku beli satu tupperware .. aku letak kat ruang tamu , aku nampak terus minum.. kalo nak harap g dapur nak tuang dalam gelas dan minum memang la terlupa manjang
6. aku beli biskut jacob weatameal tue... mula2 aku tak percaya gak leh ke kenyang ngan biskut species nie,, pas try makan masa lapar memang la x kenyang masa tu jugak.. pas dah makan biskut nie.. leh tahan jugak le 2-3 jam aku tak rasa nak makan.. mula2 aku nak beli yang jenama IKO tue... tapi aku tengok gambo dia aku tak pasti le aku lalu makan ke idak.. tapi nampak macam lagi bagus sebab fiber nye banyak.. nanti le aku cube.. setakat nie JACOB tu boleh aku telan.. yang tukang perabis nye anak dan suami aku kat umah.. dorang pun suke .. WEATAMEAL nie... hehehe..

aku rasa yang tu le dulu ape yang aku buat.. yang obvious nak tolong diri sendiri dari masalah kencing manis nie.. aku x mo sampai peringkat kene inject kat perut ... Korang doa2 le aku berjaya maintain aku nye tahap gula dalam darah nie... dan doakan moga aku dan baby2 aku nie sihat hendak nye..,.,, Makaseh membaca


No comments: