Monday, December 31, 2012

MY LITTLE SARAH AT JUSCO BUKIT TINGGI




HANDPAINTED WALL CLOCK RM 25


EGG RACK , ORDER FROM CUSTOMER



RM 1 decoupage tissue




please log on to my facebook page if u are interested to buy this product.. TQ

Saturday, November 24, 2012

REMINDER with chalk board.. rm 37/pc


fully handpainted item

PINK ASSALAMUALAIKUM SIGNAGE RM 37/ each


fully handpainted item
suitable for front door decoration...
40 cm x 18 cm
 
fully handpainted item
suitable for front door decoration...
 
40 cm x 18 cm

Saturday, November 17, 2012

HANDPAINTED ASSALAMUALAIKUM RM 32/PC



DECO PAINTING RM 30/PC



HANDPAINTED STORE ROOM SIGNAGE



HANDPAINTED CHALK BOARD RM 32



HANDPAINTED WALL PLAQUES RM 23/PC

 DAISY
 RAJA DELI
ROSES

HANDPAINTED EGG RACK RM 80


SUITABLE FOR 30 PIECES OF EGG

HANDPAINTED DOOR HANGER RM 12



SWITCH COVER HANDPAINTED RM 20/PC



ASSALAMUALAIKUM SIGNAGE RM 35/PC


 
SIZE : 40 CM X 18 CM

HANDPAINTED ALLAH MUHAMMAD SIGNAGE RM 60/SET





FULLY HANDPAINTED DOA KELUAR MAKAN DAN TEMPAT KUNCI RM32/PC





Wednesday, November 7, 2012

MACAMMANA NAK LETAK HARGA POS BARANGAN ONLINE

Bagaimana nak tetapkan harga pos barangan anda? Ni dulu pun aku ada buat beberapa kesilapan juga pada charge pos nie... anda boleh ke pos.com.my untuk baca maklumat kat sana.

Aku nak terangkan beberapa perkara tentang cas pos

1. Pos laju- memang cepat sampai, tapi belum tentu barang yang anda pos itu akan sampai kepada pelanggan dalam keadaan selamat. Ramai yang cakap lagi lama barangan ada pada pos , lagi meninggikan peratusan untuk rosak. Tapi pada pandangan aku, kalau pos laju mereka terpaksa gerakkan barangan pos secara cepat, so sebab tu kadanga2 aku terima barang dah tercabut pembalut pun ada..hehehe.. sib baik le penjual tu pandai balut dengan baik. So peratusan untuk barangan tu rosak adalah bergantung pada cara kita balut barangan tue. Kalau bahan makanan rasanye elok menggunakan pos laju sebab takut gak busuk betul tak? Tapi ada satu kelemahan pos laju yang aku amat allergic sebab kalo bix anda besar dia akan ukur box anda, dah kire untuk charge ikut saiz box tue.. aku penah masa zaman tak berapa pandai dulu.. charge orang rm13 (ikut berat).. tapi pos laju charge aku RM29 hehehehe...best tak? sebabnye box tu besar le jugak...Kalo barangan ringan akurasa baik juga gune pos laju sebab takde le pelanggan dok sibuk sms anda barangan belum sampai...

2. Pos daftar- ni species yang murah untuk barangan yang ringan. Sampai pada pelanggan di semenanjung (sebab aku dok semenanjung) dalam masa seminggu . Ada no pendaftaran so anda boleh track kat mana barangan anda berada. kalau yang berat siket dalam 1 kg ke atas, lagi baik guna parcel

3. Parcel - ni yang paling aku suke gune sebab dia senang sangat nak kira dan murah untuk charge pada customer. 0-2 kg charge baru rm7.. berbaloikan? lepas tu kalo kg seterusnye tambah aje RM1.50.. kalau anda tersalah charge pun kerugian mungkin dalam rm1- rm3 aje... pos jenis nie selalunye akan sampai pada customer dalam 4-5 hari. so inform customer awal2 sebab ada jugak x tau ape itu parcel.. dorang ingat pos laju... pos jenis ni ada tracking no.. senang juga nak trace... harga ni untuk semenanjung aje yer... sabah/sarawak aku gune parcel udara..

Ada dua jenis parcel....
a. darat/laut - ni selalunye aku gune untuk customer kat semenanjung... jangan gune g ke sabah/sarawak sebab akan sampai juga tapi 2 bulan baru le sampai kat customer.

b. Parcel udara - aku gune untuk pos barang ke sabah/sarawak .. ni charge dia X sama dengan charge parcel laut/darat tue yer... tapi masih banyak berjimat juga berbanding menggunakan pos laju untuk barangan yang berat. Aku rasa kalo barangan 1 kg charge dalam rm 13 ... kalo yang ringan2 tue... dalam rm10 aje... boleh kira sendiri kat pos.com.my. masa sampai ke sabah/sarawak adalah 10 hari bekerja.. lebih kurang la.. xde le tepat2..selalu lewat siket aje pun..

4. Pos express- gune untuk pos dokumen. Ada ke orang pos dokumen?ada le rasanye mungkin yang buat perkhidmatan akautan secara online atau ape2 juga.. harga ikut saiz envelope le... range dari rm3 - rm 7. ni pun jangan letak ape2 barangan even duit 10 sen pun.. kalo dia dapat trace, dia akan hantar balik pada anda ... hehehe.. kau penah kene sekali gak masa tu aku letak balance duit pos 50 sen dalam tue.,. jujur le konon..last2 aku tengok dorang hantar kat peti pos aku balik.. aiyok!


Aku harap penerangan nie dapat le membantu anda nak charge pos kat pembeli2 anda... ape2 pun layari dulu pos.com.my.. charge dia varies dari masa ke semasa.


AKU KENE KENCING MANIS MASA NGANDUNG.. hehehe

Ni bab paling lemah kalo kene kencing manis masa mengandung cam aku nie la... biasa nye Ok aje.. tup2 mengandung kene lak kencing manis... hehehe... tapi InysaAllah pas beranak nanti hilang la selalunye le tapi tengok gak ada gak kes yang kekal hingga akhir hayat cume peratusnye rendah.

Ni kire aku mengandung untuk kali ke 3 walaupun anak yang kat luar baru satu aje.. yang no 2 meninggal dalam perut ... so aku ketogorikan anak dalam kandungan nie no 3 dan no 4 sebab dapat baby kembar... nanti aku cerita camno rasa pregnant dengan baby kembar.. ari ni aku nak cerita bab kencing manis dulu..

Bacaan gula aku masa puasa ok rendah aje le.. tapi pas 2 jam minum air gula dia jadi tinggi... maksudnye kat sini aku nye sintesis gula dalam badan tak ok.. lembap la nak masuk dalam organ2 badan dan tisu2 badan nie.. so kalo dah lembap masuk dalam tisu aku, gula ni akan pegi ke anak dalam kandungan aku selebihnya... akan menyebabkan baby jadi besar la pulak.. dalam sesetengah kes gula akan pergi ke bahagian bahu bayi dan bahunye jadi besar susah nak beranak... so kalo dah baby besar sangat kena poton la plak nanti.. .banyak aku jumpe org kena kencing manis masa pregnant nie...

Disebabkan masalah ni aku pun beli aje le alat mengukur gula dalam darah... aku beli kat farmasi dekat umah aku aje le senang sebab aku x larat nak g survey2 dah .. harga aku rasa OK la pas aku selidik dalam internet nie.. nak g survey duit minyak lagie.. tenaga lagie.. so beli aje le kat sini...



HARGA PENGUKUR GULA DALAM DARAH yang aku beli nie.... RM 146,
dia ada kasik 50 strip untuk test darah... yang ujung
dia ada kasik tempat cucuk sekali .. yang tengah tue..
dia kasik juga meter nak ukur gula tue la yang kaler putih tue...
Alkohol swab tu aku beli sendiri harga RM 7.50
jarum untuk tempat cucuk tue kene beli gak... 50 sen aje satu.. so aku beli 10.. habis nanti aku g aje kat sini.. dekat ajo... So rm 2.50

Kira jumlah nye baru RM 156.. OK la tue ..

lepas dah tau kene kencing manis aku pun ambik macam2 langkah berjaga2..
1. aku dah tak minum air manis kecuali teringin sangat.. kira dalam sehari secawan aje le purata nye..minum susu pun aku x de letak gula.. kene ambik gak susu nak bekalkan kalsium untuk anak...
2. aku tak ambik benda berkafein nie dah.. segala kopi , nescafe, semua aku cut down dah..kafein ni pun akan mengganggu penyerapan nutrient dari makanan lain.. kalo makan terus aje minum jenis macam nie.. nutrient tak di serap dengan baik ke badan anda
3. aku makan kebanyakan gune beras perang.. memang x sedap.. tapi kalo sape2 yang x lalu beras perang leh la ambik beras herba ponni murah siket la (rm 35/5 kg )... dalam rancangan gak nak guna , atau perboiled rice ( rm 50/ 5 kg ) khas untuk pesakit kencing manis keluaran FAIZA... aku rasa lum mampu lagi nak gune jenis beras nie sebab aku malas nak masak 2 x , kalo untuk satu famili makan, mau botak kepala hehehehe...
4. aku makan banyak sayur hijau...nak kasik aku kenyang, nak elak makan nasik banyak . memang aku ratah sayur.. sebab sayur ni favourite aku... tambah lak cicah dengan sambal belacan.. satu pinggan sayur aku dapek makan.
5. aku minum banyak air puteh la... bab ni memang susah .. so aku beli satu tupperware .. aku letak kat ruang tamu , aku nampak terus minum.. kalo nak harap g dapur nak tuang dalam gelas dan minum memang la terlupa manjang
6. aku beli biskut jacob weatameal tue... mula2 aku tak percaya gak leh ke kenyang ngan biskut species nie,, pas try makan masa lapar memang la x kenyang masa tu jugak.. pas dah makan biskut nie.. leh tahan jugak le 2-3 jam aku tak rasa nak makan.. mula2 aku nak beli yang jenama IKO tue... tapi aku tengok gambo dia aku tak pasti le aku lalu makan ke idak.. tapi nampak macam lagi bagus sebab fiber nye banyak.. nanti le aku cube.. setakat nie JACOB tu boleh aku telan.. yang tukang perabis nye anak dan suami aku kat umah.. dorang pun suke .. WEATAMEAL nie... hehehe..

aku rasa yang tu le dulu ape yang aku buat.. yang obvious nak tolong diri sendiri dari masalah kencing manis nie.. aku x mo sampai peringkat kene inject kat perut ... Korang doa2 le aku berjaya maintain aku nye tahap gula dalam darah nie... dan doakan moga aku dan baby2 aku nie sihat hendak nye..,.,, Makaseh membaca


AKU PILIH TROPICAL HERBS UNTUK JAMU LEPAS BERSALIN

Assalamualaikum..
kali ni aku nak tulis entry pasal jamu lepas bersalin pulok.............. aku dah start usha2 jamu lepas bersalin... tengok blog2 orang, tengok forum ... tanya dalam fb, macam2 jawapan aku terima... anak first dulu aku penah try dah NONA ROGUY, set tu ok..aku pun x berapa ingat dah 5 tahun lepas daaaaaaaaaaaaaaa...

Kali ni aku rasa cam aku nak beli yang lain lak.. banyak feed back positif orang cakap TROPICAL HERBS dari AMWAY bagus... harga pun murah la compare dengan jamu2 lain... aku juge g kedai jamu gak tanye penjual tue... ada yang saran Mak Dara la.. Nona Roguy la... tapi hati aku tetap kata nak cube TROPIKAL HERBS...sebab jamu lain semua harga RM 350 la kalo yang ada feedback positif dalam forum. telan air liur aku nak beli gak leee.. heheheh..

Ada satu ari aku postkan dalam fb tentang TROPICAL HERBS ni.. kawan aku ada yang gune tapi x tau la plak malas nak tanya banyak2..so tetiba aku dapat pm dari kawan tempat keje lama aku kire rapatla.. dia cakap dia ahli AMWAY, nak kasi aku harga Ahli.. harga asal x silap aku RM 295, dia leh kasi RM 234 .. wah best giler.. banyak jimat tue.. kebetulan aku lak x larat nak buat keje deco2 aku dah.. rasanye bulan nie aku nak beli siap2 sebab ada offer dapat beli frying pan yang untuk bakar tu dengan harga cume RM 42.. yang paling murah pun aku penah tengok > rm 100.. so jimat lagie... best gak kan.... so aku stick aje la dengan TROPICAL HERBS... banyak sebab musabab yang aku rasa aku suke dengan set nie... apepun tunggu laporan aku lepas beberapa bulan noooooooooooo... :)

DECOUPAGE TISSUE RM 1, 33 cm x 33 cm