Monday, January 10, 2011

IKAN BAKAR AIR ASAM SEMPOI AJE

IKAN BAKAR LE KONON...
1. Ikan dibersihkan (jangan gune ikan keli)
2. Masukkan minyak 2 sudu makan ke dalam kuali.
3. Bila dah cukup panas, masukan ikan dan tutup kuali
4. Agak2 ikan dah X melekit pada kuali..alihkan.. maksimum 2 ekor ikan sekali masuk.
5. Nak masukkan ikan lagi sila tambah minyak..
AIR ASAM
Blender bahan berikut....
7 batang Cili padi
1 biji Tomato
1/2 biji bawang besar
1 sudu teh gula
1/4 sudu teh garam..(jika belacan X masin la)
Belacan
Hiris bahan berikut...
3 biji Cili besar
5 biji cili padi
1/2biji bawang besar
1/2 - 1 biji tomato
campur bahan blender dan hiris tadi..gaul rata.. masukkan limau nipis setengah biji..
SELAMAT MENCUBA

No comments: